#Mautner Zsófi

Mautner Zsófi: Egyáltalán nem igaz, hogy a vidéki konyha a hús krumplival
 

Mautner Zsófi: Egyáltalán nem igaz, hogy a vidéki konyha a hús krumplival

Új szakácskönyvvel jelentkezett Mautner Zsófi, aki, bár bevallottan a nemzetközi, egzotikus fűszerekben gazdag, ázsiai és közel-keleti ízek rajongója, ezúttal egy alföldi falu, Kunmadaras gasztronómiai örökségéből merít. Ami egyben családi örökség is, a gyerekként ott töltött nyaraknak, a nagyszülők verandás házának emléke, a pompás húsleveseké, a sparhelten készülő kacsasülté és a roppanós barackbefőtteké. Egyebek között arról beszélgettünk vele, hogyan lehet visszahozni a nosztalgiával átitatott ízélményeket, elképzelhető lesz-e fügével, amit régen a barackos gombóc jelentett, és hogy miért kegyetlen a téli falu. Interjú.



Mautner Zsófi: Látom, ahogy eszement helyzetben küzdenek a barátaim
 

Mautner Zsófi: Látom, ahogy eszement helyzetben küzdenek a barátaim

Az idei évhez hozzátartozott a szorongás, a pánik, a veszteség – vonja meg a mérleget 2020-ról Mautner Zsófi, akinek megrendítő volt látni, ahogy a gasztronómiában és vendéglátóiparban dolgozó kollégái és a barátai a túlélésért küzdenek. De sokat jelent számára, hogy a civilek is küzdenek azokért, akik rászorulnak. Például egy szendviccsel.

hvg.hu hvg.hu


Baranyai káposztás lecsó – Mautner Zsófi roma ételeket főz IV.
 

Baranyai káposztás lecsó – Mautner Zsófi roma ételeket főz IV.

Nem kell hozzá se kanál, se villa. Akkor is készül, amikor nem kapni bele paprikát, paradicsomot. A Baranyában élő beások eledele a káposztás lecsó – ezt főzi Mautner Zsófia gasztroblgger és Tonté Barbara, a Romani Gastro egyik háziassszonya mecseki vendégségben. A Masina mesék folytatódik.

Roma Sajtóközpont Roma Sajtóközpont

Szabolcsi bokolyi – Mautner Zsófi roma ételeket főz III.
 

Szabolcsi bokolyi – Mautner Zsófi roma ételeket főz III.

Vakaró, bodag, sőt, bodak, punya, bokolyi – a különböző cigány csoportok nevezik így az egyébként a világ minden táján ismert, egyszerűen és olcsón elkészíthető házi kenyérfélét. Margit néni ragaszkodik a bokolyi elnevezéshez, mert anyanyelvén, cigányul, azaz romani nyelven így hívják. A Masina mesékben Mautner Zsófia gasztroblogger és a Romani Gasrto háziasszonyai főznek együtt roma emberekkel.

Roma Sajtóközpont Roma Sajtóközpont

Béke a konyhában
 

Béke a konyhában

Az utóbbi évek egyik legnagyobb konyhai bestsellerét együtt jegyzi egy izraeli és egy palesztin szakács. Eddig nyolc nyelvre fordították le, az angol változata félmillió példányban kelt el az USA-ban és az Egyesült Királyságban.

T.S. T.S.

A tökéletes makaron titkai - egy amatőr feljegyzései
 

A tökéletes makaron titkai - egy amatőr feljegyzései

Az aprócska makaron a múlt század elején Párizsból indult világhódító útjára, és népszerűsége máig töretlen. Az utóbbi években nálunk is divatos lett: magára valamit adó cukrásznak illik előállni a saját makaronjaival. De egyre többen próbálkoznak otthon is a „szendvics sütivel”. Íme, egy lelkes és kitartó hívő makaron-története. Az újabb hosszú hétvégén mi is próbálkozhatunk.

Tamási Katalin Tamási Katalin